L

Northern Yoga

.......

Marianne Wiik Olsen

Telefon
+47 957 50 860

Epost
marianne@northernyoga.no

w

Hva er yoga?

Hva er yoga, og hva er yoga godt for? Det finnes mange forskjellige former for yoga, og det er lett å gå seg vill. Mange føler at yoga høres skummelt ut fordi det er så mange forskjellige typer eller fordi stillingene er så avanserte. Men det trenger det ikke være! Yoga er tilgjengelig for alle, og i denne artikkelen vil jeg ta for meg hvorfor du burde gjøre yoga og hvordan du kan begynne.

Yoga
02.05.201610:53 Tore Olsen

Yoga - hva er det?

Yoga stammer fra India og skal ha oppstått for mer enn 5000 år siden. Yoga er trening for både kropp, hodet og sjel, hvor man kontrollerer pusten, mediterer og utfører fysiske stillinger. Dette skal til sammen forene hode, kropp og sjel, og gi deg balanse.

Pranayama, asana og meditasjon

I yoga regnes pust i kobinasjon med fysiske stillinger som den reneste formen. Ved å puste inn og ut på de riktige stedene mens man utfører en stilling passer man også på at kroppen er beskyttet bedre for skader. 

Ved å kontrollere pusten tilfører man mer oksygen til hjernen og blodet, og man øker prana, livsenergien.

Yogastillinger, kalt asana skal rense kroppen, og gjøre den sterk og utholdende. Dette er ment for å forberede kroppen til lang meditasjon.

Hvorfor burde du gjøre yoga?

Yoga har et helhetlig syn på din helse, og ser sammenhengene. Gjennom yoga behnadler man ikke bare en del av kroppen, da alt henger sammen og påvirker hverandre. Asanas, pranayama og meditasjon forener hode, kropp og sjel.

I østen handler yoga også mye om levemåten. I den vestlige verden har mange adoptert yoga som en ren treningsformog tendensen har vært å plukke ut det som passer vår hverdag, og det er ofte pusten; pranayama og de fysiske stillingene; asana. Dette betyr ikke at det er feil å bare gjøre disse delene av yoga, man må begynne et sted, så vil veien videre folde seg ut.

Din vei til yoga

Det finnes mange misoppfatninger om yoga; at det bare er fysisk trening eller at det er en religion man må følge. Slik er det ikke. Alle kan gjøre yoga, og yoga er tilgjengelig for alle. Man trenger ikke ha en spesiell tro, leve på en spesiell måte eller klare de vanskeligste stillingene. 

Yoga handler først og fremst om å være til stede i kroppen sin, ikke bare se på den som et redskap men som en viktig del av hele seg og om å være bevisst i denne kroppen og bevisst i bevegelsene den gjør. 

Som Patanjali forklarer: "Yoga is the progressive quieting of the fluctuations of the mind". 

Man har egentlig gjort mange av yogastillingene siden man ble født! På din reise med yoga vil du kanskje legge merke til at du gjør en yogastilling helt naturlig.

Når du skal begynne med yoga er det viktig å ikke sammenligne deg med andre. Det er veldig lett å se på bildene som ligger på nett der mennesker står i de mest intrikate possisjoner og tenket; dette klarer aldri jeg. For det første; aldri si aldri! Og for det andre, disse menneskene klarte ikke den stillingen første gang de gjorde yoga. Kanskje ikke de første fem årene engang.

Det vanskeligste kan ofte være å begynne. Det finnes så mange forskjellige typer yoga, og det kan være vanskelig å vite hvilken form som passer for deg. Siden yoga handler om balanse kan en mulighet være å kjenne etter hvilken type person du er. Hvis du er full av energi, kreative tanker og ideer dagen lang, er kanskje restorative eller jin yoga, som er rolige former for yoga, være noe for deg. Er du derimot en rolig person kan det hende du vil prøve de litt mer energiske og fysiske typene, som asthanga, vinyasa eller hatha yoga. Les artikkelen min om de forskjellige yogaformene for mer informasjon om disse. 

Gjennom din egen yogapraksis vil du finne en indre ro og styrke som hjelper deg til å bedre takle hverdagens stress og utfordringer. 

Yoga er en treningsform der du skal måle din framgang i deg selv. Det gir en skikkelig boost når du klarer en stilling du har øvd på i måneder, selv om du kanskje bare klarer å holde den i noen sekunder. Men det er du som er din egen målestokk, du skal ikke måle deg mot andre. Alle kropper er forskjellige, og det som er lett for noen er vanskelig for andre. 

Da er det bare å rulle ut matta, lykke til! :) 

https://www.artofliving.org/in-en/yoga

www.yogajournal.com/meditation/yoga-questions-answered

www.mindbodygreen.com/0-11942/what-is-the-true-purpose-of-yoga.html

 

Marianne Bjørnmyr